Visdomstænder

Visdomstænder

Et menneske kan i alt få fire visdomstænder. To i overmunden og to i undermunden. Hos nogle kan visdomstænderne blive problematiske, hvis de gør skade på andre tænder.

Hvornår får man visdomstænder?

De fleste får deres visdomstænder, når de er i 20’erne. Visdomstænderne har ikke nogen egentlig funktion mere, fordi tænderne ikke slides på samme måde som før i tiden. Desuden er menneskets kæber gennem årtier blevet mindre, hvilket betyder, at der ofte ikke er plads til visdomstænderne i munden. Dette kan forårsage problemer.

Hvornår skal en visdomstand fjernes?

Flere oplever, at visdomstænderne aldrig bryder frem. Dette gør ikke noget – så lægger de blot i kæben og gør ikke nogen skade. Nogle gange bryder en visdomstand dog kun lidt frem, fordi der ikke er plads til hele tanden. I sådanne tilfælde kan det ske, at der opstår betændelse i tandkødet, som viser sig gennem rødme, hævelse og smerte. Det er i nogle tilfælde muligt at behandle denne betændelse, men hvis den kommer igen, er det bedst at fjerne visdomstanden. I andre tilfælde kan der opstå en tandkødslomme mellem visdomstanden og tanden ved siden af. I denne sammenhæng kan der være stor risiko for, at der udvikles caries – huller – i enten visdomstanden, tanden ved siden af eller dem begge. I sådanne tilfælde vil der også være behov for at fjerne visdomstanden. I sjældne tilfælde kan der udvikles en cyste (væskefyldt blære) omkring visdomstanden – denne skal fjernes sammen med visdomstanden.

Hvordan fjernes en visdomstand?

Er din visdomstand fuldt brudt frem, vil det i de fleste tilfælde være muligt at trække tanden ud som med andre tænder. Er den ikke brudt frem, kan det være nødvendigt at operere visdomstanden ud. I dette tilfælde vil du først få taget et røntgenbillede af visdomstanden. Det er meget forskelligt, hvor svært det er at fjerne en visdomstand, og afhænger af hvordan tanden og dens rod er placeret i kæben. Det er derfor op til tandlægen at vurdere, om vedkommende selv kan gøre det eller om du skal henvises til en specialtandlæge, der kan udføre operationen. Ved operationen bliver du lokalbedøvet, hvilket vil sige, at du er ved fuld bevidsthed. Herefter lægger tandlægen et snit og skubber dit tandkød væk, så der er adgang til kæbebenet. Skal man have opereret flere visdomstænder ud, er det en god idé at operere en side ad gangen. På den måde kan man tygge i den side af munden, der ikke er opereret.

Har du spørgsmål til visdomstænder, vil vi gerne rådgive og vejlede dig hos Tandlægehuset Aalestrup. Du er meget velkommen til at kontakte os her

Visdomstand

Hvis en visdomstand er fuldt frembrudt, er det i nogle tilfælde muligt at trække den ud som andre tænder. Er tanden kun delvist eller slet ikke frembrudt, er det nødvendigt at operere den ud.