Kroner

Kroner

Tænder opdeles i to: En krone og en rod, hvorfra navnet “krone” kommer fra.

Hvad er en krone?

Hvis en tand er slemt medtaget eller svækket på grund af tandbehandlinger efter caries i tanden, kan det være nødvendigt at skabe en kunstig krone til at styrke tanden og omslutte tandens rod. Denne laves i et stærkt og holdbart materiale – typisk ren metal, porcelæn eller plastik – og har både samme form og udseende, som en naturlig tand.

Hvornår behøver tand en krone?

Hvis en tand er for ødelagt til at opnå den nødvendige styrke med en almindelig fyldning, behøves der typisk en krone. Tænder med gamle sølvfyldninger kan også have behov for at blive udskiftet med kroner, for at undgå at tænderne knækker. Oftest sætter vi ligeledes kroner på rodbehandlede kindtænder. Dette skyldes, at når en kindtand er blevet rodbehandlet, er den væsentligt mere skrøbelig end en naturlig og sund tand. Det er derfor vigtigt, at tanden passes godt på – og dette kan man gøre med en krone. Til sidst kan også tænder med dybe revner have behov for kroner, for ligeledes at passe på tænderne, så de ikke revner endnu mere – og dermed skaber yderligere tandskader.

Hvor lang tid holder en krone?

En krones levetid afhænger generelt af din tandsundhed og -hygiejne. Det er vigtigt, at du passer lige så godt på din krone som dine naturlige tænder. Det vil sige at huske tandbørstning to gange dagligt, samt benytte tandtråd. Der er dog andre faktorer, der kan påvirke kronen. Eksempelvis kan din bidkraft påvirke og ødelægge din krone over tid, ligesom det kan påvirke din krones levetid, hvis du skærer tænder. Vi holder naturligvis øje med din/dine kroner ved dine tandundersøgelser, for at sikre at den/de er i god stand. Det er derfor vigtigt, at du husker at gå regelmæssigt til tandlægen, da vi på den måde kan sikre at tandproblemer ikke udvikler sig over tid og kræver dyre og tidskrævende tandbehandlinger.

Har du spørgsmål til tandbehandlingen med en krone eller andre tandbehandlinger, er du mere end velkommen til at kontakte os på klinikken. Vi står altid klar til at guide, vejlede og hjælpe dig hos Tandlægehuset Aalestrup

Tandkroner Vestergade

Billede 1 og 2 viser defekte tandkroner efter preparation (slibning) for kroner. Billede 2 viser også påsætningen af en krone, som omslutter den defekte tand. Billede 3 viser det færdige resultat.