Røntgen

Røntgenundersøgelse hos tandlægen

Vi tager et røntgenbillede af dine tænder for at kunne se de dele af dine tænder og knogler, som ikke ellers er synlige. Det er vigtigt for at kunne give den rette behandling eller forebyggelse. Vi bruger det også til at tjekke om en sygdom i tænderne er blevet forværret eller forbedret.

Efter et almindeligt eftersyn beslutter vi om det er nødvendigt med et røntgenbillede.

Er det ubehageligt at få taget røntgen ved tandlægen?

Til at tage røntgenbilleder i munden bruger vi røntgenfilm. Det sidder på en filmholder, som du skal bide over. Det kan godt føles ubehageligt at bide over den, og kanterne kan føles skarpe.

Det er vigtigt at du sidder helt stille, mens vi tager billedet, så billedet ikke bliver rystet. På den måde undgår vi at skulle tage flere røntgenbilleder.

Hvornår er der behov for røntgen?

Der kan være behov for et røntgenbillede, hvis vi har mistanke om huller i tænderne – eksempelvis hvis dine tænder sidder tæt sammen.

Ellers er der som hovedregel behov for røntgen i følgende situationer:

Er røntgenundersøgelse farlig?

Alle folk modtager stråling hver dag. Den mængde stråling, som man får hos tandlægen, svarer til at sidde et par timer i en flyvemaskine.

Du kan naturligvis frabede dig en røntgenundersøgelse, ligesom du kan frabede dig en hvilken som helst anden behandling hos os. Konsekvensen kan dog være at tandlægen ikke kan gennemføre en ordentlig tandbehandling.

Den mængde stråler du får anses for at være så små, at en skadelig effekt ikke kan registreres.

Har du spørgsmål til røntgen eller andet i forbindelse med dit tandlægebesøg, er du meget velkommen til at kontakte os hos Tandlægehuset Aalestrup