Huller i tænderne

Huller i tænderne

Huller i tænderne er et bakterieangreb, der blandt andet forekommer på grund af syredannelse fra bakterier. Syren fra bakterier, der ikke fjernes, kan opløse tændernes overflade og bevæge sig ned gennem tandens underliggende tandben (dentinen) og ned til selve tandnerven.

Hvordan og hvorfor opstår huller i tænderne?

Huller i tænderne opstår, når emaljen (overfladen) på tænderne opløses. Emaljen på tænderne er ofte stærk og hård, men hvis bakterier ikke fjernes regelmæssigt, som eksempelvis ved tandbørstning og brug af tandtråd dagligt, kan bakterierne ætse sig igennem emaljen og skabe et hul i tanden. Dette kaldes med andre ord caries. Begyndende og små huller kan ofte ikke ses eller mærkes, hvilket er grunden til at huller i tænderne ofte først opdages, når det er for sent og kræver behandling hos tandlægen. De hyppigste årsager til huller i tænderne skyldes dårlig tandsundhed og -hygiejne samt forkert kost. Fødevarer og drikkevarer med et højt indhold af sukker, syre og stivelse skaber gode betingelser for mundbakterierne og deres udvikling. Dårlig tandpleje, så som sjælden tandbørstning eller brug af tandtråd, kan også medvirke til huller i tænderne. Desuden kan visse typer af medicin, eksempelvis nogle kræftmedikamenter, være medvirkende til forøgelsen af bakterier i munden og udviklingen af huller i tænderne.

Symptomer på huller i tænderne

Huller i tænderne kan ofte ikke ses med det blotte øje. Hullerne kan opstå mellem to tænder eller være placeret et sted, hvor det er svært at få øje på i spejlet. Dog vil symptomer udvikle sig over tid. Symptomer på huller i tænderne er oftest tandpine, smerte når du bider sammen og øget følsomhed ved indtag af kolde eller varme drikkevare eller fødevarer med et højt indhold af sukker eller syre. Nogle gange fremkommer huller i tænder også som synlige pletter på tænderne eller som et direkte hul ned i en tand. Huller i tænderne varierer i både størrelse og farve fra patient til patient.

Behandling af huller i tænderne

Begyndende huller i tænderne behandles oftest ikke, da patienten ved tandbørstning og med mundens egen hygiejne kan være med til at reparere angreb, inden de bliver til deciderede huller i tænderne. Hvis et begyndende hul får lov til at vokse sig større, vil det ofte kræve behandling hos tandlægen. I denne forbindelse borer tandlægen det syge tandvæv væk og erstatter dette med en fyldning i tanden. Behandlingstiden afhænger af hvor i tanden et hul er placeret og hvor dybt hullet er. Oftest tager behandlingen mellem 20-30 minutter, men kan i visse tilfælde også tage op til en time. Selve fyldningen i tanden består oftest af plast. Ved større huller i tænderne vil tandlægen ofte placere en krone, enten i plast, guld eller porcelæn, der kan være med til at styrke tanden yderligere. Dette er også med til at forebygge at tanden på et senere tidspunkt går i stykker eller at fyldningen knækkes af. I nogle tilfælde, hvor hullet i tanden er nået ned til tandnerven, kan det være nødvendigt med en rodbehandling af tanden.

Har du spørgsmål til huller i tænderne eller spørgsmål til hvordan du passer bedst på dine tænder, så du kan undgå huller i dine tænder, så kontakt os gerne på tandklinikken. 

Huller i tænderne

På billederne ses udviklingen af et cariesangreb. På billede 1 er syren ved at opløse tandens overflade. På billede 2 er det på vej ned i tandens emalje og det underliggende tandben, dentinen. På det tredje billede er syren på vej ned i tandnerven.