Bideskinne

Hvem har behov for en bideskinne?

Har du ofte ubehagelige spændinger i din nakke og/eller kæbe eller døjer du med hovedpine? Så har du muligvis brug for en bideskinne. Spændinger og hovedpine kombineret med slid på tænderne, kan skyldes at man bider sin tænder for hårdt sammen eller skærer tænder. Typisk foregår det om natten og derfor ved mange ikke, at de skærer tænder. Det kan dog også ske om dagen, hvor man er i vågen tilstand – typisk hvis man har travlt, er stresset, ved hård fysisk arbejdsbelastning eller af den simple grund at det er blevet en dårlig vane. Bider du din tænder hårdt sammen eller skærer tænder, anbefaler vi dig at få lavet en bideskinne hos tandlægen.

Hvordan virker en bideskinne?

Bideskinnen er både med til at hindre yderligere skade på dine tænder og samtidig give kæbemusklerne mulighed for at slappe af. Man bruger typisk bideskinnen ved at tage den på om aftenen, sove med den, og tage den af om morgenen, når man står op. Bideskinnen generer dig ikke, da den laves efter netop dit tandsæt og din mund.

Hvordan laves bideskinnen?

Har du brug for en bideskinne, tager tandlægen eller tandplejeren et aftryk af dine tænder og dit tandsæt. Herefter fremstilles bideskinnen personligt til dig. Alt efter hvor meget du bider og skærer tænder og hvor meget dine tænder allerede har taget skade, fremstilles bideskinnen i enten blødt eller hårdt materiale. Dette finder tandlægen ud af i fællesskab med dig. 

Skal en bideskinne vedligeholdes?

Ja, en bideskinne skal vedligeholdes. Da du typisk skal have bideskinnen på i flere timer – ofte en hel nat – er det vigtigt, at bideskinnen bliver rengjort for bakterier. Ellers kan der på en bideskinne hurtigt samle sig en masse bakterier, der kan brede sig i din mund og til dine tænder. Du kan nemt og hurtigt gøre bideskinnen rent ved hjælp af vand og en tandbørste. Det er vigtigt, at du både rengøre bideskinnen, når du tager den ud og lige inden du tager den i. Du er meget velkommen til at kontakte os på tandklinikken, hvis du er i tvivl om hvordan du vedligeholder din bideskinne. 

Bideskinne

Her ses hvordan broen  sættes på nabotænderne til den manglende tand.